Despre asociatie

Micul Beiușean reprezintă un concept care vrea să trezească în fiecare dorința de a crește, de a se dezvolta personal, spiritual, emoțional, de a dobândi noi abilități și cunoștințe.  

Asociaţia Micul Beiuşean este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit şi apolitică, constituită in temeiul OG 26/2000 , ce are printre scopurile principale implementarea de proiecte de dezvoltare cultural-artistică, educaţională, socială, economică, turistică şi ecologică în municipiul Beiuş şi în împrejurimile municipiului.

Asociația Micul Beiușean s-a înființat în anul 2013 din dorința de a contribui pozitiv la societatea din care facem parte, de a produce schimbări pe care toți le dorim în mediul social în care ne desfășurăm activitatea. Am constatat cu tristețe în urmă cu mulți ani, că în afară de mediul public de învățământ, nu există niciun centru sau club în Beiuș amenajat corespunzător în care copiii și tinerii să fie antrenați în diverse activități extrașcolare care să îi provoace la nivel intelectual, care să le descopere talente și care să îi intrige suficient cât să le capteze atenția spre un alt mod de a petrece timpul liber. Am început activitățile noastre apelând la dna Ana Florea, în prezent directorul artistic al Asociației, absolventă de Teatru, pentru a readuce teatrul în Beiuș. Pentru copii și nu numai. Astfel, sub coordonarea ei au apărut pe scena teatrului din Beiuș o serie de piese de teatru regizate și coordonate de ea cu actori amatori din rândul elevilor și tinerilor din Beiuș: „Iedul cu trei capre”, “Fetiţa cu chibrituri” , „ Cenușăreasa”, care s-au jucat în mai multe reprezentații și în distribuții ușor modificate.
Pentru că un grup de amatori nu ar fi reușit să stăvilească setea de teatru, Asociația a mai adus de-a lungul timpului pe scena teatrului din Beiuș și alte spectacole de teatru cu actori din alte orașe în care această artă nu este uitată și anume : “Caragiale pentru tine” , „Ursul“ şi „Cerere în Căsătorie“, „Doctor fără voie” și teatru de păpuși „Scufița Roșie”, “Crăiasa Zăpezii” ,„PINOCCHIO” .
Pe lângă preocuparea constantă pentru teatru, începând cu anul 2013 am iniţiat prima ediţie a Carnavalului Personajelor de Poveste în 1 iunie de Ziua Copilului , carnaval care s-a repetat prin ediții următoare în toți anii subsecvenți. Am reușit prin aceste activități să aducem mai multă bucurie în sufletele copiilor din Beiuș și împrejurimi, dându-le ocazia să se joace liber cu personaje din poveștile preferate sau cu personaje de desene animate ca Vulpiţa, Ursul, Iedul, Scufiţa Roşie, Albă ca Zăpada, Lupul din poveste, Ștrumfii și Ștrumfița, prinţesa Belle, clownul Bepo, Minnie si Mickey Mouse și oferindu-le daruri primite de la sponsori.
Am încercat să testăm gustul pe jazz al publicului beiușean printr-un concert al trupei de jazz The Glass Fish susţinut în 23 octombrie 2014 la Casa de Cultura Beiuş.
De asemenea am inițiat în 2015 un concurs de teatru interșcolar „Luminile Rampei” atât pentru preșcolari cât și pentru elevi care a avut scopul de a stimula interesul pentru participarea la teatru, în scopul de a dezvolta şi forma gustul pentru teatru şi pentru activităţile culturale. Ne-am implicat de-a lungul timpului în organizarea de evenimente pentru copii în perioada Școlii Altfel, dându-le ocazia să cunoască și să intre în contact cu lucruri noi, cum ar fi Planetariu Mobil.

Din anul 2017 Asociația a înființat Clubul Micul Beiușean, un proiect de educație complementară menit să descopere și să susțină tinerele talente ori să ofere alternative de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv. Acest proiect este totodată un proiect de responsabilitate socială, de implicare reală în activitățile culturale și educative a unor membri ai societății civile și ai mediului de afaceri din Beiuș.

În realizarea scopurilor și obiectivelor Asociației  s-au derulat de-a lungul timpului multe activităţi care au fost bine primite de publicul local, activități organizate și suținute de o echipa de voluntari formată din membrii Asociaţiei, pe care le regăsiți în cadrul secţiunilor Proiecte şi Evenimente.