Clubul Micul Beiușean și-a deschis porțile publicului beiușean. Azi, 4 mai 2017, a avut loc deschiderea oficială a acestui club destinat copiilor și tinerilor din Beiuș și împrejurimile Beiușului.

Programul Clubului va fi de Luni până Vineri, în intervalul orar 14.00- 20.00, în funcție de programările și înscrierile făcute pentru curs.

Formulare de înscriere se găsesc la sediul Clubului Micul Beiușean din Beiuș, Calea Bihorului, nr.28, parterul blocului.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă implementarea acestui proiect în Beiuș, a celor care au participat la acest eveniment și cu anticipație tuturor celor care se vor arăta interesați de desfășurarea activităților din acest Club.

CLUBUL MICUL BEIUȘEAN se dorește a fi un proiect de responsabilitate socială pentru mediul de afaceri din Beiuș și nu numai, prin care dorim să stimulăm implicarea în activități culturale și educative destinate copiilor și tinerilor în Beiuș a celor care pot susține financiar desfășurarea acestora. Intenționăm să păstrăm aceste cursuri gratuite pentru copii și tineri pentru ca elementul financiar să nu reprezinte un obstacol de accedere la activitățile propuse, întrucât dorim să putem descoperi talente în diverse domenii și să sprijinim aceste talente să se șlefuiască și să se dezvolte sub îndrumarea unor mentori devotați activităților pe care le susțin.

Clubul Micul Beiușean este un proiect de dezvoltare cultural-artistică, dezvoltare comunitară, educație socială, dezvoltare educațională în cadrul căruia se vor organiza cursuri facultative pe anumite domenii de interes unde am considerat că necesitățile locale o impun. Ne propunem ca în acest mediu copiii să poată interacționa conduși fiind de dragostea pentru artă și cultură, iar activitățile desfășurate aici să-i ajute în dezvoltarea personalității lor, să le completeze cunoștințele dobândite în școală și să le formeze abilități noi atât în mediul artistic cât și în cel al comunicării.

Am format o paletă de cursuri și activități menite să atragă copiii și tinerii spre a-și petrece timpul liber într-un mod constructiv, lăsând pentru câte o oră pe zi device-urile și telefoanele mobile spre a-i provoca să-și descopere talentul și înclinațiile artistice .

Spațiul Clubului Micul Beiușean va găzdui și o Bibliotecă pe care sperăm să o formăm în timp prin diverse acțiuni de strângere de fond de carte pentru copii și tineri. Acesta cuprinde pupitre adecvate studiului la bibliotecă, menite să-i familiarizeze pe copii cu bibliotecile universitare și să le stimuleze interesul pentru lectura și studiul în bibliotecă.

Sperăm că membrii comunității create în jurul acestei Asociații și acestui Club Micul Beiușean să interacționeze și să se implice în activitățile comune ale Asociației organizate în acest spațiu și nu numai, prin activități specifice diferitelor momente importante din an, sărbători, etc.

Sprijinim voluntariatul și implicarea activă a tututor membrilor comunității locale în activități menite să aducă un plus de valoare nivelului educațional și cultural din Beiuș.

Membrii Asociației Micului Beiușean sunt neremunerați, desfășurând această activitate în mod voluntar cu scopul de a contribui la schimbarea în bine a societății în care trăim și ne creștem copiii. Am înțeles de-a lungul timpului că nu putem aștepta mereu ca cineva să rezolve problemele comunității în care trăim ci că trebuie să ne implicăm fiecare dintre noi în domeniile în care credem că putem face o diferență. Așa s-a născut Asociația Micul Beiușean, din dorința de a face ceva în plus pentru copii în Beiuș. Membrii acestei Asociații sunt : IONUȚ NOVAC – președinte, CARMEN NOVAC – vicepreședinte , ANA FLOREA – director artistic , GINA CARȚIȘ – secretar .

Titularii cursurilor și activităților ce se vor desfășura la Clubul Micul Beiușean sunt : Ana Florea, Samica Boghiu, Vera Popa, Remus Lazea, Claudia Bocșe, Călin Vlăduț, Silviu Popovici, Lavinia Nica, Cristian Țoța, Dorina Hanza, Denisa Popa.

Clubul Micul Beiușean va avea nevoie de o susținere financiară pentru suportarea cheltuielilor de folosință a spațiului, a utilităților acestuia, costuri cu materialele didactice folosite și costurile cu plata titularilor de curs.

Dacă doriți să sprijiniți proiectul Clubul Micul Beiușean ori activitățile Asociației Micul Beiușean o puteți face astfel :

prin donații directe în contul Asociației deschis la BT : RO07BTRLRONCRT0V17495101
prin direcționarea procentului de 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice prin completarea formularului 230 și depunerea lui la Administrația Financiară Beiuș.
prin direcționarea a 20 % din impozitul pe profit datorat Statului, în conformitate cu Codul Fiscal care prevede că acele cheltuieli de sponsorizare și/sau mecanat, precum și cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit Legii se scad din impozitul pe profit datorat de contribuabilul persoană juridică.
CURSURILE și ACTIVITĂȚILE din cadrul Clubului Micul Beiușean sunt :

1.Identitate locala: Țoța Cristian

Ca să știm încotro ne îndreptăm trebuie să știm de unde venim. Cunoașterea trecutului este o condiție esențială pentru viitorul nostru.
Modulul de identitate localș va deschide fereastra trecutului, punându-i pe copii in legătură cu moștenirea materială și spirituală a strămoșilor noștri.

Prin informațiile referitoare la așezare geografică, istorie, tradiții, obiceiuri și grai, acest curs iși propune să aducă în prezent acele componente care ne definesc identitatea locală.

2.Teatru: Ana Florea

-absolventă a Liceului Pedagogic “N. Bolcaș” Beiuș; -absolventă a Facultății de Muzică, secția Arta Actorului de la Universitatea din Oradea;
“Teatrul nu este doar o formă de divertisment. Arta cuvântului este un adevărat instrument educativ. Prin exercițiile de dicție, oratorie, dezinhibare, mișcare scenic, expresivitate corporală modulul de teatru îl pune pe participant in situații șcenice care vor conduce la dezinhibarea acestora, la integrarea într-un grup nou, la dezvoltarea simțului estetic etc.” Ana Florea

3.Fotografie: Silviu Popovici

Fotografia reprezintă capturarea unei clipe și păstrarea ei pentru viitor.
Jocul umbrelor și al luminii poate da naștere unor adevarate opera de artă, fotografia devenind în ultimii ani o ramură importantă a artelor vizuale.

Modulul de artă fotografică, propus de Clubul Micul Beiușean, vine în întâmpinarea copiilor și tinerilor care vor să descopere tainele fotografiei.

4.Meșteșuguri tradiționale: Dorina Hanza -meșter popular
Într-o societate dominată de produse de serie, mai mult sau mai puțin valoroase din punct de vedere estetic, prin atelierul de meștesuguri, dorim să deschidem cufărul de comori al bunicilor și să le insuflăm copiilor dragostea pentru meștesugurile caracteristice zonei noastre.

Lucrul cu mâna și cu sufletul pe acest segment poate să fie o oportunitate de reîmprospatare și de perpetuare a meșteșugurilor.

5.Atelier de arte plastice: Claudia Simona Bocșe – pictură, ceramică – Artist plastic, membru al Asociației Creatorilor Populari din România

– Realizator de icoane pe lemn și sticlă
– profesor desen Lic. Vocațional Pedagogic “N.Bolcaș”/ absolventă fac. de arte plastice)
“Arta trebuie să fie una dintre alegerile principale în cadrul unei educații selecte pentru un copil. Dezvoltarea cunoștintelor în domeniul artei poate ajuta un copil sa cunoască adevarata putere de creație a minții, să exporeze propriul univers creativ, să devină mai deschis spre frumos, spre cultură și indiferent de domeniul în care va activa ulterior, să aibă o viziune nouă și profundă asupra problemelor pe care le va aborda sau le va soluționa … . Arta este un domeniu foarte vast și complex, cu o istorie bogată în spate, care va încânta și delecta fiecare privitor sau creator. Cea mai frumoasă exprimare a gândurilor omului este ” ARTA” .

Încă din primii ani de viață, fașcinația copiilor pentru culoare este evidentă.
Atelierul de arte plastice pe care îl propunem iși dorește să exploateze potențialul artistic al copiilor și să îi familiarizeze cu tehnici de lucru specifice, cu limbajul plastic și noțiunile de bază ale acestui domeniu.

6. Curs de limba germană-Lavinia Nica

Clubul Micul Beiușean oferă părinților și copiilor posibilitatea de a urma cursuri de limba germană, curs desfășurat cu profesionalism de cadre didactice competente și dispuse să transforme învățarea unei limbi străine într-o adevărată călătorie amuzantă, interesantă și constructivă.

“Acest curs urmărește să trezească in- teresul și plăcerea cursanților pentru limba germană, să le dezvolte capacitatea de a se exprima în această limbă, precum și spiritul de observație și gândirea creativă. Activitățile proiectate sunt menite, de asemenea, să-i plaseze pe cursanți în situații de comunicare similare celor din viața reală, stimulându-le astfel interesul de a inter- acționa cu cei din jur și, totodată, încrederea în sine. Astfel, prin texte, povești, jocuri, poezii și dialoguri, cursanții vor dobândi o atitudine mai degajată și mai sigură ca vorbitori, în general și ca vorbitori de limba germană, în special.”

7. Atelier de joc prin dans– Denisa Popa

Pentru preșcolari, totul se rezumă la joc. Lumea lor este jocul, acesta fiind activitatea de bază la vârsta preșcolară. Este cunoscut faptul că învățarea prin joc este cea mai eficientă, reușind să îl pună pe copil într-o situație confortabilă, atractivă și creativă.

Îmbinînd jocul și muzica, prin atelierul de joc prin dans, încercăm să oferim copiilor mici posibilitatea de a se juca în mod organizat, exersându-le în același timp memoria vizuală și auditivă, dezvoltându-le deprinderile motrice de bază și capacitatea de coordonare. Atelierul de joc prin dans poate să devină o sursă de bună dispoziție și o modalitate de educare a spiritului ludic.

8.Teatru de păpuși: Samica Boghiu

-absolventă a Liceului Pedagogic de Educatoare din Beiuș;
-absolventă a Colegiului de Institutori și a Facultății de Psihologie.

“Experiența mea profesională se identifică cu profesia de dascal. Pasiunea, empatia, binele, adevărul, frumosul sunt valorile care pe care am incercat să mi le asum și ulterior să le transmit către destinatarul final – copilul, un univers perfect educabil dacă știm cu adevărat ce vrem sa formăm și să-i transmitem. Teatrul de păpuși este terenul perfect unde copilul are șansa să exerseze real toate componentele comunicării și mai mult, să ințeleagă rolul fiecareia in procesul de comunicare” Samica Boghiu

9.Muzica:

Remus Lazea : curs de pian, blockflute (fluier) și cor

-profesor muzică Lic. Vocational Pedagogic “N.Bolcaș”; – licențiat în teologie ortodoxă și muzică.
„Din experienţa acumulată la catedră, am putut constata că, deşi televizorul şi calculatorul au devenit elemente indispensabile în viaţa copilului de astăzi, cu influenţe benefice în evoluţia sa, dar şi cu minusuri, mai ales în sfera afectivă, mai sunt încă mulţi copii şi părinţi care consideră muzica o activitate care contribuie la dezvoltarea armonioasă a caracterului. Cursul de pian si blockflute (fluier) oferă doritorilor şansa de a-si cultiva capacitatea de audiere, receptare si interpretare, imaginaţia, sensibilitatea, fantezia, creativitatea, exprimarea artistică nuanţată şi corectă.” Remus Lazea

Calin Vladut- curs de chitară

Tot ce ne înconjoara este muzica. Muzica a insoțit omul incă de la începutul existenței sale și l-a acompaniat în momentele cheie ale vieții. Muzica ajută la dezvoltarea copiilor de la cea mai fragedă vârstă. Expunerea copiilor la muzica și facilitarea contactului cu instrumentele muzicale contribuie la formarea armonioasă a acestora. Cursul de chitară se adresează tuturor copiilor și tinerilor fascinați de acest instrument muzical.

10.Atelier literar: Vera Popa

-profesor de limba și literatura română la Liceul Vocațional Pedagogic “N.Bolcaș”
1. Cufărul cu poveşti se adresează copiilor din ciclul primar de învăţământ oferindu-le posibilitatea de a se apropia de cărţi în jocă, într- un mediu relaxat, de a se identifica cu personajele întâlnite în cărţile citite.

2. O lume într-o carte se adresează copiilor din ciclul gimnazial propunându-le să descopere literatura lumii, să se apropie de lectură ca de o mare aventură.

3. Lectură şi scriere creativă se adresează adolescenţilor şi tinerilor care au deja o experienţă de lectură şi îşi doresc să împărtăşească din experienţa lor, să facă schimb de idei, să creeze sau să discute pe marginea cărţilor citite, sau de a se transfoma ei înşişi în scriitori.

Toate cele trei ateliere îşi propun să dezvolte creativitatea, imaginaţia, gândirea critică, libertatea de exprimare, încrederea de sine, curiozitatea şi abilitatea de a se exprima în public.

Scopul nostru este acela de a-l transforma pe copil într-un adevărat consumator de lectură, conştient de valoarea şi importanţa cărţii în desăvârşirea personalităţii lui, de rolul pe care-l ocupă cartea în relaţionarea cu lumea din jur, cu restul universului. Atelierele vizează încurajarea şi afirmarea talentelor din rândul copiilor, cultivarea sensibilităţii faţă de frumos.

Spatiul cuprinde pupitre adecvate studiului la bibliotecă, menite să-i familiarizeze pe copii cu bibliotecile universitare și să le stimuleze interesul pentru lectura și studiul în bibliotecă.

Înregistrarea evenimentului se regăsește și pe :

În măsura în care doriţi să sprijiniţi financiar implementarea acestui proiect, puteţi face donaţii sau sponsorizări Asociaţiei Micul Beiuşean, în contul Asociaţiei Micul Beiuşean deschis la Banca Transilvania precum si accesând pagina “Cum ne poți sustine”  , Cont : RO07BTRLRONCRT0V17495101.