Vă invităm să sărbătorim împreună pe 1 Decembrie intrarea în centenarul Marii Uniri din 1918.

În acest an vom marca Ziua Națională a Romaniei și la Clubul Micul Beiușean. Așadar vă așteptăm cu mic, cu mare pentru a lua parte la evenimentul dedicat zilei de 1 Decembrie. Evenimentul începe la ora 14:00 la Clubul Micul Beiușean, unde se va ține un discurs despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie și se vor recita câteva poezii.

Data de 1 Decembrie este una foarte importantă în istoria României. Pe 1 Decembrie 1918 a avut loc Adunarea Naţională de la Alba Iulia, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu România.

„…Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreţia sa stă în faptul că desăvârșirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan râvnit cu putere, din străfundurile conștiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-i călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit […]. Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-i da armătura teritorial-instituţională, care este statul naţional. […]” Astfel marchează regretatul academician Florin Constantiniu semnificaţia istorică a zilei de 1 decembrie 1918.